piątek, 14 sierpnia 2015

Granita


Granita konsystencją przypomina pokruszony lód. To coś pomiędzy sorbetem a koktajlem. Jest bardzo prosta do przygotowania w warunkach domowych. Wystarczą jedynie ulubione owoce, trochę cukru i widelec do kruszenia kryształków lodu.

Składniki

    500 g miąższu arbuza
    40 g cukru pudru
    świeżo wyciśnięty sok z cytryny
    listki świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie

    Arbuza pokrój w kostkę i usuń dokładnie pestki. Miąższ umieść w pojemniku blendera, dodaj sok z cytryny i cukier puder. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.

    Przełóż do płaskiego pojemnika i wstaw do zamrażarki na kilka godzin (do całkowitego zamarznięcia).

    Podczas chłodzenia mieszaj kilka razy za pomocą widelca, mniej więcej co 30 minut, rozkruszając zamarznięte bryłki. Granita powinna mieć konsystencję pokruszonego lodu.

    Gotową granitę przełóż do szklanek. Przed podaniem możesz udekorować sorbet kawałkami arbuza oraz listkami świeżej mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz